Fossielendag

Zaterdag 22 februari houden ervaren paleontologen en archeologen ‘spreekuur’ in FutureLand. Het informatiecentrum over Maasvlakte 2 staat deze dag in het teken van fossielen die op het Maasvlaktestrand worden gevonden. Bijzondere aandacht tijdens deze editie voor… micro-fossielen!

Botten-, artefacten-, gesteenten- en schelpenexperts staan klaar om al jouw eigen vondsten te determineren. Neem je vondsten mee en laat ze beoordelen door de deskundigen!

Experts geven tijdens lezingen achtergronden en inzichten over het leven voor onze kust tijdens de laatste IJstijd, toen je de reis naar Engeland te voet af kon leggen. Ook vertellen zij over unieke, recente vondsten.

Maar er is meer, want er is ook aandacht voor vondsten van nu. Denk daarbij aan verloren voorwerpen die speurneuzen boven tafel halen met slimme technieken. Of wat eikapsels van haaien en roggen ons vertellen over het huidige zeeleven.
Fossielendag
Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven, is opgespoten met zand diep opgezogen uit de bodem van de Noordzee. Dit zand is rijk aan fossielen uit lang vervlogen tijden. Botten, tanden en kiezen en geweien, ze vertellen allemaal een verhaal over de bewoners van toen. Zo'n 30.000 jaar geleden bevolkten mammoeten, hyena's en vele andere diersoorten de bodem van de huidige Noordzee. Zelfs bewijs van menselijk leven is gevonden, waaronder een stukje mensenschedel van zo'n 9.000 jaar oud.

Laat jouw oervondst determineren

Om meer te weten komen over jouw vondst kun je terecht bij deze specialisten:
> Charlie Schouwenburg
  Roofdieren
> Hansjorg Ahrens
  Naturalis Biodiversity Center
> Sander Schouten
  Reptielen, amfibieën en zoogdieren
> Jerry Streutker
  Zoogdieren, vissen, vogels en amfibieën
> Marcel Niekus
  Paleolithicum/Messolithicum
> Francien Dieleman
  Naturalis Biodiversity Center
> Dimitri Schiltmans
  Archeoloog - Gemeente Rotterdam
> Jurrien Moree
  Archeoloog - Gemeente Rotterdam

Lezingen

Het Mesolithicum in Rotterdam | Jurrien Moree (BOOR)
11.30 tot 12.00 uur
In de voormalige Yangtzehaven is voor aanleg van Maasvlakte 2 onderzoek uitgevoerd naar het Mesolithicum. Elders in Rotterdam zijn er - op bescheiden schaal - ook mesolithische sites onderzocht. Bij elkaar gevoegd leverend de resultaten van de diverse onderzoeken een boeiend verhaal op.

Haaien en Roggen | Dorien Schröder (Dutch Shark Society)
13.30 uur
Welke haaien en roggen zwemmen er hier voor de kust en hoe planten zij zich voort? Leer er alles over tijdens deze lezing!

Informatieve stands 

Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) van de gemeente Rotterdam is aanwezig met een enorm doek met een boeiend verhaal over het Mesolithicum. Ook de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) is aanwezig met heel veel informatie over paleontologie. Alles over metaaldetectie op strand of land toont en vertelt Martin van Hees met zijn team van Gevonden-verloren. Zij hebben talloze gevonden voorwerpen, vaak van grote emotionele waarde, herenigd met de eigenaar. Kinderen zoeken zelf met pinpointers in een proefopstelling. Wat ze vinden mogen ze houden, dat kan gewoon rommel zijn maar ook munten of andere oudheden! Aan een tafel vol vondsten wordt uitleg gegeven over scherven en herkenning.En ook de Dutch Shark Society is deze editie weer aanwezig en leren je enthousiast alles over haaien en roggen in de Nederlandse wateren. Bekijk de vele soorten eikapsels en ontvang je eigen Determinatiegids.

Gratis kinderworkshops

Microfossielen uit het Maasvlakte-gruis
Start: > 12.30 uur & > 15.30 uur
Tijdens deze workshop in FutureLand kom je te weten welke fossielen je in het gruis van het Maasvlaktestrand kan vinden. En ook waar je op moet letten om ze op te sporen. Ook ga je hier zelf opzoek in vers gruis van de Maasvlakte. De fossielen die je ontdekt kun je direct bekijken onder de microscoop en samen met de expert determineren. Deelname is gratis en voor kinderen tot 12 jaar. De fossielen die je vindt mag je mee naar huis nemen!

Max 16 deelnemers per workshop. Deelnamebewijzen zijn gedurende de dag zelf op te halen bij de informatiebalie, waarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Knutselen met zwerfafval
Helaas belandt lang niet al het afval netjes in een vuilnisbak. Afval dat zwerft komt voor een groot deel via rivieren terecht in zee, waardoor plastic soup ontstaat. Niet fijn op het strand, maar vooral een bedreiging voor het zeeleven. Bianca Tiegelaar van Bieklien verzamelt zwerfafval. Nadat ze dit gewassen heeft ontstaat een bron aan grondstoffen én inspiratie voor kunstwerken en knutsels. Speciaal voor deze dag komt Bianca met heel veel materiaal om met kinderen de leukste en fantasierijkste knutsels te maken. En zo maken jullie de wereld niet alleen schoner, maar ook mooier en fantasierijker! Knutsel je mee?

Beschikbare tickets

Meer activiteiten Agenda