Workshop fotografie

Onder leiding van André Nijenhuis

Deelnemers aan de workshop fotografie gaan aan de slag met het bijzondere decor van het nieuwste havengebied van Rotterdam. Zij krijgen van fotograaf André Nijenhuis bruikbare tips & tricks om een betoverende plaat te schieten.

Workshop in de haven

Voor de doorgewinterde (amateur)fotograaf is Maasvlakte 2 een boeiend landschap om vast te leggen. De afstanden en afmetingen gaan ver voorbij de menselijke maat. Hoe gebruik je dit vervreemdende decor? En wat vraagt dit van je apparatuur en de instellingen van je camera?

André Nijenhuis organiseert sinds 2005 fotografiecursussen en workshops, waaronder ook op de Maasvlakte. Zijn Rotterdamse Fotografieschool biedt cursussen voor beginners, half-gevorderden en gevorderden, workshops en privé lessen. Ook opleidingen 'op maat' worden georganiseerd, zoals voor FutureLand. Theorie, praktijk en creativiteit worden stap voor stap uitgelegd: wat doet het diafragma, de sluitertijd, de ISO, wat is RAW en wat is nu echt belangrijk in het werken met de camera? De workshop kenmerkt zich door 'leren in de praktijk'.

Theorie

De workshop begint om 13.00 uur met een theoriedeel op het VIP-Deck in FutureLand. Aan de hand van voorbeelden en een uiteenzetting van de basisprincipes van fotograferen onder deze omstandigheden krijg je handvatten aangereikt om vervolgens zelf de camera ter hand te nemen.

Zandwacht
Kunstwerk de Zandwacht in de schemering, foto Freek van Arkel

Praktijk

Na de theorie ga je zelf aan de slag. Voor het eerste praktijkdeel verplaatsen we ons van het VIP-Deck naar de oever van de Maasmonding bij Slag Maasmond. Hier trekken de grootste zeeschepen aan je voorbij.

Aansluitend vertrekken we per touringcar naar de tweede stop: kunstwerk de Zandwacht in het nieuwe duin aan het Maasvlaktestrand. Naast het indrukwekkende en imposante kunstwerk, biedt het hoge duin ook bijzondere vergezichten. Moeiteloos vind je hier verschillende kaders voor fraaie composities.

De derde stop is bij de Amazonehaven. Aan de noordzijde van deze haven bevindt zich de containerterminal van ECT. Wij rijden aan de zuidzijde langs de terminal van EMO, de grootste terminal voor kolen en ijzererts in Europa. We eindigen weer bij FutureLand, hier zie je de nieuwste containerterminals van relatief dichtbij.

Workshopleider André Nijenhuis geeft tijdens het fotograferen tips en beantwoordt vragen.

Programma workshop

13.00  uur Inleiding & theorie VIP-Deck
13.30  uur Vertrek per FutureLand Express naar Slag Maasmond
13.50  uur Aankomst Slag Maasmond
14.30  uur Vertrek per FutureLand Express naar de Zandwacht
14.45  uur Aankomst de Zandwacht
15.30  uur Vertrek per FutureLand Express naar de Amazonehaven
15.45  uur Aankomst Amazonehaven
16.30  uur Retour naar FutureLand
16.40  uur Einde programma, facultatief APM Terminals & Rotterdam World Gateway fotograferen vanuit Prinses Margriethaven naast FutureLand

Praktische informatie

Voor deelname aan de workshop is geen specifieke voorkennis vereist. Wel is een camera benodigd met M-instellingen, waarbij je zelf het diafragma en de sluitertijd kan bepalen. Ook een statief is aan te beleven. Zorg ook voor warme kleding en stevige schoenen.

Deelname aan de workshop en transport naar fotostops kost € 35,- per persoon. De workshop wordt aangeboden bij een minimaal aantal deelnemers van 20 personen, het maximale aantal deelnemers is ca. 30 personen. Bij slecht weer, wanneer fotograferen onmogelijk is, wordt de workshop geannuleerd. Mocht deze workshop komen te vervallen dan informeren we je zo spoedig mogelijk. Het programma en de vermelde tijden zijn onder voorbehoud.

Beschikbare tickets

Meer activiteiten Agenda