Onderwijs

Maasvlakte 2 is een leerzaam en boeiend onderwerp voor leerlingen van verschillende leeftijden en verschillende opleidingsniveaus. Daarom zijn er digitale lesbrieven op maat ontwikkeld. De lesbrieven zijn interessant voor Aardrijkskunde, Economie, Wiskunde, Natuurkunde, Biologie en Geschiedenis. Vakken waar de toegangspoort tot Europa raakvlakken mee heeft.

Er is digitaal lesmateriaal ontwikkeld voor het primair onderwijs (groep 7 en 8) en onderbouw, middenbouw en bovenbouw vmbo/havo/vwo. Totaal 6 lesbrieven in 27 varianten (voor verschillende niveaus en vakken geschikt gemaakt).

Online gastles

Een echte voorlichter in de online les die alles over de haven weet? Dat kan! Onze voorlichters delen met plezier hun verhalen over de haven. Hij of zij bereidt - in overleg met jouw wensen - een interessant programma voor dat goed aansluit bij de inhoud van de lesbrieven. Af en toe test de voorlichter de kennis van de leerlingen. En heeft de klas vragen? Stel ze gerust, onze voorlichter beantwoordt ze graag! Het programma duurt 45 minuten en bieden we zolang de lockdown duurt kosteloos aan. Meer weten? Stuur ons een mail en we nemen snel contact met je op.  

Lesgeven met interactief kaartmateriaal

Van de haven van Rotterdam en het plangebied is een interactieve kaart gemaakt. U kunt op de kaart weergeven wat u zelf wilt. U kunt diverse functionaliteiten aan en uit zetten, zo geeft u naar eigen inzicht les over de haven en Maasvlakte 2. Breng de natuurcompensatie in beeld of zoom in op het plangebied van Maasvlakte 2. De kaart bevat tevens de geschiedenis van de haven.

Havenvideo's

Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Op YouTube vind je video's over verschillende onderwerpen uit de haven. Een leuke aanvulling op het lesprogramma! 

Vloggende voorlichter 
In zijn vlogs vertelt onze vloggende voorlichter Maarten meer over de Rotterdamse haven. Een breed palet aan onderwerpen komt voorbij: van de meest bijzondere (container)schepen tot de natuur in de Vogelvallei, van de radartoren tot diverse (nieuwe) bouwprojecten.  

MV2 Boven Water 
RTV Rijnmond volgde vanaf 2008 de aanleg van Maasvlakte 2 en zond in 2012 en 2013 de serie ‘MV2 Boven Water’ uit met presentator Sebastiaan Labrie. De geschiedenis over de aanleg vind je in deze afleveringen van twintig minuten terug, ideaal als je iets meer tijd hebt.  

Havenberoepen
Meer weten over de banen in de haven? YouTuber Rarko maakt in zijn vlogs kennis met verschillende havenberoepen. Zo nam hij ook een kijkje in de keuken bij onze buren van APM Terminals. Je vindt deze en andere vlogs op zijn YouTube-account

Werkstukinformatie

Maasvlakte 2 en de haven van Rotterdam zijn een goed onderwerp voor een spreekbeurt, praktische opdracht, profielwerkstuk of sectorwerkstuk. Hier vind je allerlei informatie en beeldmateriaal voor jouw werkstuk.

Een kijkje in de haven

Live een kijkje nemen in de haven en zien welke schepen er door de Rotterdamse haven varen? In het Rotterdamse havengebied vind je meer dan 10 webcams. Van het uiterste westelijke puntje van het havengebied (vlakbij FutureLand!), tot voorbij de Van Brienenoordbrug. 

Bekijk de geplande scheepsbezoeken van de zeeschepen in de haven van Rotterdam. Je vindt de verwachte schepen, schepen in de haven en vertrekkende schepen. En er zijn nog meer websites die scheepsposities en bestemmingen bijhouden. Via bijvoorbeeld marinetraffic.com, myshiptracking.com of vesselfinder.com kun je precies zien welke schepen waar varen. 

Via Port360 maak je een virtuele tour door de Rotterdamse haven. Bekijk ruim 42 kilometer aan havengebied middels 15 unieke 360 graden luchtfoto’s. 

Bezoek FutureLand gratis

Naast lessen in de klas is het ook mogelijk informatiecentrum FutureLand gratis te bezoeken. Voor verschillende leeftijden en niveaus zijn er passende programma's. De programma's bevatten onder meer een presentatie en introductiefilm en een interactieve ontdekkingstocht door het centrum. Lees hier alles over een studiebezoek aan FutureLand. 

Studiebezoek aan FutureLand

Een bezoek aan FutureLand sluit goed aan op diverse leerdoelen in het onderwijs. Voor alle leeftijden en niveaus zijn er mogelijkheden voor een zinvolle kennismaking met Maasvlakte 2 en de Rotterdamse haven.

Informatie voor docenten

Spreekbeurt over FutureLand?

Leer je klasgenootjes alles over de uitbreiding van de Rotterdamse haven en laat filmpjes, een potje oerzand en een mammoetbot van wel 30.000 jaar oud zien!

LEEN DE SPREEKBEURTBOX