16-10-2018

Bezoek de tentoonstelling Van diep naar dieper

Bezoek in de YangtzeZaal de tijdelijke tentoonstelling: Van diep naar dieper, waarin je alles te weten komt over de verdieping van de Nieuwe Waterweg. 

Deze rivier zorgt sinds 1872 voor de rechtstreekse verbinding tussen de Noordzee en Rotterdam. In de 20e eeuw kon de haven daardoor uitgroeien tot de Poort van Europa die het nog altijd is. Om die positie ook voor de toekomst te behouden, verdiepen Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam de Nieuwe Waterweg en de havens in de Botlek en de Vondelingenplaat.
Tentoonstelling Van diep naar dieper
Een diepere vaarweg geeft grotere schepen ruimere toegang. Grotere schepen vervoeren meer lading. Kortom, met een diepere vaarweg groeit de effici├źntie in de scheepvaart. Dat is goed voor de bedrijven, voor de haven en voor Nederland.

Middenin de haven zie je in FutureLand wat erbij komt kijken als je 5 miljoen kuub baggerspecie uit de haven haalt. Als de jaarlijks ruim 130.000 schepen die Rotterdam aandoen dag en nacht om je heen varen. Als zout zeewater niet in de waterleiding mag komen. Als de levering van stroom, gas en telecom via kabels en leidingen op de bodem van de rivier niet onderbroken mag worden. En scheepswrakken en explosieven eerst veilig moeten zijn opgeruimd.

Bezoek deze tentoonstelling en beleef het, zowel op het water als op de bodem, op 16,40 meter diepte.