21-02-2017

Maasvlakte krijgt 70 meter hoge radartoren

Aan de Prinses Maximaweg op de zeewering van Maasvlakte 2 laat het Havenbedrijf Rotterdam een radartoren bouwen.
 

De toren heeft een hoogte van 70 meter en neemt de radardekking over van radarpost 2, zoals de voormalig vuurtoren aan de Europaweg wordt genoemd in het Verkeersbegeleidend Systeem. Deze met zijn 67 meter ooit hoogste vuurtoren van Nederland wordt gesloopt omdat hij aan het einde van zijn bouwkundige levensduur is. Bovendien neemt de radardekking steeds verder af doordat het aantal obstakels op Maasvlakte 2 toeneemt, zoals kranen. Daarom is de nieuwe locatie op de zeewering gekozen.

RadartorenFutureLand

De radartoren zal naast een radarsysteem ook marifoonapparatuur huisvesten voor de communicatie met de scheepvaart. Bovendien gaat de radartoren met een straalverbinding de datacommunicatie verzorgen met Lichteiland Goeree, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op het eiland bevinden zich naast een vuurtorenlicht diverse middelen voor de scheepvaartbegeleiding, zoals een radarsysteem en hydro/meteo apparatuur.

Het uiterlijk van de radartoren past in het beleid van het Havenbedrijf om het haven- en industriegebied aantrekkelijk te houden voor mensen die in het havengebied werken en recreëren. Er is extra aandacht besteed aan de vormgeving van de radartoren die bovendien 100% recyclebaar is. Na een Europese aanbesteding is gekozen voor het duurzame ontwerp van hoofdaannemer Hollandia Infra en architect Syb van Breda. De voorgeroeste, weervast stalen toren wordt slank en licht uitgevoerd. Komend jaar werkt men het ontwerp verder uit en worden alle onderdelen geprefabriceerd op het terrein van hoofdaannemer Hollandia Infra. Hierdoor is een zeer snelle bouwtijd op locatie mogelijk, zodat de toren in het voorjaar van 2018 gereed is.